2017. október 17.

Újborban pácolt oldalas savanyú káposztás dödöllével

Hónapok óta ez az első blogbejegyzésem, és ráadásul nem is én főztem ezt az isteni ételt. De egyszerűen annyira mutatós és finom volt, hogy meg kell osztanom veletek a receptjét.


Az eredetit a Vidék íze 2017. októberi számban olvashatjátok, két külön receptről van szó. Újborban pácolt oldalas fokhagymával és kakukkfűvel az egyik és Füstölt szalonnás dödölle savanyú káposztával a másik.

Mint tudjátok, kislányom születése óta a minimálisra korlátozódik konyhai ténykedésem, jórészt olyanokat főzök ami már szerepelt a blogon. Ha véletlenül mégsem, akkor egyszerűen elfelejtem fotózni. :) Szerencsére amikor anyuéknál vagyok Dorottyával, időnként eszembe jut elővenni a telefont és megörökíteni az újdonságokat. Így történt ez most is.

Hozzávalók az oldalashoz:
- 80 dkg sertésoldalas
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 2-3 dl újbor vagy must
- 1-2 chilipaprika
- 1 kis csokor friss vagy 1 kávéskanál szárított kakukkfű
- só
- bors
- zsír

Egy lábasba tesszük a kétcsontos darabokra vágott, sóval és borssal bedörzsölt oldalast. Mellédobjuk a cikkekre vágott vöröshagymát és az elfelezett fokhagymagerezdeket. Ráöntjük a bort és kis lángon pároljuk 30-40 percig. Hagyjuk kihűlni majd egy éjszakán át hideg helyen pihentetjük.

Másnap átöntjük egy sütőedénybe. Hozzáaadunk kevés olvasztott zsírt, mellédobjuk a felkarikázott chilipaprikát, kakukkfüvet. Alufóliával lefedjük és 170 fokos sütőben kb. másfél órán keresztül sütjük. Utána levesszük róla az alufóliát és megpirítjuk.



Hozzávalók a dödölléhez (ha az oldalashoz szeretnénk köretként, akkor a fele mennyiség is elég):
- 80 dkg burgonya
- 25 dkg liszt
- 20 dkg füstölt szalonna
- 25 dkg savanyú káposzta
- 1 nagy piros kaliforniai vagy kápia paprika
- 1 csokor újhagyma
- zsír
- só

A meghámozott, kockára vágott krumplit annyi sós vízben, ami ellepi teljesen puhára főzzük. A saját levében összetörjük. Hozzáöntjük a lisztet és közben folyamatosan kevergetve beledolgozzuk, kis lángon szárítjuk, puffogtatjuk, hogy a liszt megfőjön és a felesleges víz elpárologjon. Hagyjuk kicsit hűlni.

Egy serpenyőben zsírjára pirítjuk a kockára vágott szalonnát. Pár kanál zsírt hagyunk csak rajta, a többit átkanalazzuk egy másik serpenyőbe. A szalonnás alapra rátesszük a kicsit rövidebbre vágott, átmosott savanyú káposztát. Negyed órát pároljuk, utána hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott paprikát és felkarikázott újhagymát. Ezzel már csak 1-2 percig sütjük.

A másik serpenyőben lévő szalonnazsírt felforrósítjuk. Ha kell, kevés zsírt adunk még hozzá. Zsíros kanállal nagy galuskákat szaggatunk bele a krumplis masszából. Mindkét oldalukat megpirítjuk és átszedjük a zöldséges alapba. Összeforgatjuk.



Mivel a dödölle külön receptként szerepelt az újságban, valójában önálló ételnek kell tekinteni. A teljes adagból sok lesz, ha köretként szeretnénk elkészíteni, elég a fele is. Én nem bántam, hogy a teljes adagot megcsinálta apu, mert következő ebédre tökéletes volt a dödölle önmagában is. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése