2016. december 28.

Fűszeres-gombás, rozéban sült marhanyak

Mint minden évben, most is fejtörést okozott, hogy mit főzzek karácsonyra, amikor mi látjuk vendégül családunk tagjait, illetve barátainkat. A töltött káposzta adott, az minden évben elmaradhatatlan, na meg valamilyen malacsült, de hogy mi legyen a harmadik féle étel...?

Találtam egy szarvascomb receptet valamelyik újságban, de Imi meggyőzött, hogy biztosan nem szeretnék macerás ételt készíteni, márpedig a szarvascombot lehártyázni nem olyan egyszerű. Hmm... nem sokáig kellett magyaráznia hogy inkább válasszak valami mást. Két nap múlva elő is állt az ötlettel, ezzel a rozéban sült marhanyakkal, amelynek a receptjét itt találta meg.



Hú de örültem, hogy nem kellett tovább keresgélnem. A recept átolvasása után azonnal igent mondtam rá, nagyon izgalmasan hangzott a sokféle fűszer, a bor és a barna csiperke a marhával. Anyukám beszerezte a tökéletes húst kedves hentesünktől és karácsony előtt 1-2 nappal már el is készítettem ezt az ételt - dupla mennyiségű hozzávalókból, kihagyva belőle 1-2 dolgot, módosítva néhányat.



Hozzávalók:
- 1,5 kg csont nélküli marhanyak
- 3-4 fej hagyma
- 5 evőkanál olaj
- 8 gerezd fokhagyma
- 20 dkg kockázott (nálam szeletelt volt) bacon
- 2 evőkanál barna cukor
- 20 dkg paradicsompüré
- 2 narancs leve
- 5-6 babérlevél
- 3 evőkanál mustár
- só
- őrölt bors
- koriander
- chili
- kardamom
- őrölt fahéj
- őrölt szerecsendió
- 3 evőkanál Worcestershire szósz
- 2 evőkanál balzsamecet
- fél liter rozé bor
- 1 liter húsleves
- fél kg barna csiperke

Nekem 2 darabban volt a másfél kilónyi marhanyak, így mindkét húsdarab minden oldalát megsóztam, borsoztam.

A hagymákat megtisztítottam, félbe, majd vékony csíkokra vágtam és egy nagy lábasban a felhevített olajon megpároltam. Hozzáadtam a barna cukrot és kevergetve karamellizáltam. Ezután beledobtam a bacont (nekem csak csíkozott volt itthon, így azt vágtam kis darabokra) és a megtisztított, felszeletelt fokhagymát is. Rátettem a húsokat és minden oldalukat rövid ideig pirítottam.

Beleöntöttem a bort, a paradicsompürét és jöhettek a fűszerek is: babérlevél, koriander, chili, kardamom, őrölt fahéj, őrölt szerecsendió. Valamint a folyékony állagúak: narancslé, mustár, Worcestershire szósz, balzsamecet. Legvégül pedig a húsleves. Amíg a hús alatt felforrt a a lé, előmelegítettem a sütőt 150 fokra.



Egy nagy sütőtálba áttettem a húst, aláöntöttöttem a szalonnás-fűszeres-boros levet és lefedtem az edényt. Az előmelegített sütőbe toltam a tálat és körülbelül 2,5 órán keresztül hozzá sem nyúltam. Közben megmostam, megtisztítottam, negyedeltem a gombát és amikor a hús már majdnem megpuhult, körészórtam.

Innentől kezdve fedő nélkül sütöttem tovább körülbelül 20-25 percig, ekkorra már majdnem szétomlott a hús, annyira megpuhult.



Zöldfűszeres knédlit és Hasselback burgonyát készítettem mellé. Tálalás előtt felszeleteltem a húst és külön kínáltam mellé a boros-gombás szószt. Osztatlan sikert aratott, aki csak kóstolta, dicsérte mind az állagát, mind az ízét. Nagyon szeretem az ilyen alacsony hőfokon, lassan sülő húsokat, ezekkel még soha nem fogtam mellé.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése