2016. szeptember 21.

Zöldfűszeres knédli

Van már fent egy jól bejáratott knédli receptünk, amit minden évben - akár többször is - elkészítek, mert az egész család szereti. Főleg a tesóm. Most viszont kicsit kitörtem a megszokásból, mert Imi talált egy új receptet a Vidék íze weboldalán. Valójában nem a knédli volt a lényeges számára, hanem a mustáros marhalapocka, amely mellé köretként ajánlották, de együtt pláne nagyon jól nézett ki.

Meg is főztem vasárnap a komplett húsos-knédlis fogást és meg kell hogy mondjam, nagyon jól sikerült! Közkívánatra a knédli receptjét osztom meg először, majd jön a marháé is.


Hozzávalók (2-3 bucihoz):
- 50 dkg liszt
- 1 evőkanál búzasikér
- 1 teáskanál só
- 1,5 dl tej
- kb. 2 dl langyos víz
- 1 evőkanál zsír
- 1 tojás
- 1 teáskanál cukor
- 2 dkg élesztő
- zöldfűszerek: petrezselyem, metélőhagyma, oregano, stb.

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet a sikérrel együtt egy nagy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a sót, zsírt, az apróra vágott fűszereket és elkezdjük dagasztani. Ha szükséges, annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy viszonylag lágy de gyúrható tésztát kapjunk. Alaposan kidagasztjuk.

Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen átgyúrjuk és 2-3 cipót formázunk belőle. Egy tésztafőző edényben vizet forralunk, a ráilleszthető párolóbetétet kiolajozzuk, beletesszük az egyik cipót. A tetejét is megkenjük olajjal, majd lefedjük. Kb. 20 perc alatt készre főzzük a gőzben. Addig ismételjük, amíg nem fogy el a cipónk.


Azonnal tálaljuk, de langyosan, sőt hidegen is nagyon finom! Szépen szeletelhető, illatos, puha kenyérféleség.  Én kenyér helyett is fogyasztottam Bee zakuszkájához. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése