2016. július 13.

Tejfölös zöldbableves

Múlt héten Balatonszárszón jártunk, szokásos éves baráti nyaralásunkat töltöttük kedvenc balatonparti városkánkban. Immár 15. éve gyűlünk ott össze, hogy együtt pihenjünk néhány napot. Mindig ugyanott szállunk meg, egy kedves, idős házaspárnál, akikhez már szinte hazajárunk. Minden évben nagy-nagy szeretettel fogadnak bennünket. Amíg lehet, szeretnénk hozzájuk hűségesek maradni, hiszen éppen arról beszélgettünk a többiekkel, hogy mennyire megnyugtató néhány fix pont az életünkben ebben a rohanó világban.

Erzsi néni rendszerint végzi a szokásos ház körüli tevékenységeit amíg mi nyaralunk, így láthatjuk mindig, hogy milyen finomságokat főz be, mit savanyít vagy kovászol éppen. Múlt héten többek között a zöldbabot gyűjtötte be a kertben és tette el télire. Ahogyan gyorsan átforrázta és megéreztem az illatát, úgy megkívántam a tejfölös zöldbablevest. Méghozzá olyan módon elkészítve, ahogyan valakinél gyerekkoromban ettem. Nem otthon, az biztos mert anyuék nem így szokták ízesíteni.
Kicsit édeskés, kicsit savanykás, fokhagymás. Itthon gyorsan el is készítettem.



Hozzávalók:
- 50 dkg tisztított, darabokra vágott zöldbab
- 3 közepes újburgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- só vagy ételízesítő
- cukor ízlés szerint
- ecet vagy citromlé ízlés szerint
- 1 kisebb csokor petrezselyem
- 1,5 csapott evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- víz
- 1 evőkanál olaj

A megtisztított, darabokra vágott zöldbabot és újburgonyát egy fazékban átforgatjuk a felforrósított olajon. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, babérlevelet és felöntjük bőségesen vízzel. Sóval vagy ételízesítővel ízesítjük. Közepes lángon félig lefedve puhára főzzük a zöldségeket.

A tejfölben csomómentesre keverjük a lisztet és behabarjuk vele a levest. Cukorral és ecettel vagy citromlével tegyük pikáns ízűvé. Forraljuk ki a levesünket, végül adjuk hozzá az apróra vágott friss petrezselymet is.



Forrón, langyosan és hidegen is egyaránt finom, nyári leves.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése