2016. február 12.

Magvas kenyér

Rita ismét megörvendeztetett minket egy kenyér receptjével és fotóival. És ennek mi igazán örülünk, ezúton is köszönjük neki, hogy szorgalmasan ellát minket finomabbnál finomabb pékáru leírásokkal. Különféle oldalakról szokta összegyűjteni az ötleteket és ezután kipróbálja a családja nem kis örömére.


Ennek a magvas kenyérnek a receptjét Babette-nél találta. Babette tömzsi kis kenyeret sütött, Rita pedig hosszúkásra, bagett-szerűre formázta. A lényegen nem változtat: mindkettejüknek finom, ropogós héjú lett a végeredmény.


Ahogy Rita kiflireceptjénél leírtam, az első lépés, hogy öregtésztát készítsünk a péksütikhez. Bemásolom újra ennek a menetét.

Hozzávalók az öregtésztához:
- 3 dl langyos víz
- csipetnyi só
- 50 dkg liszt
- 1 dkg friss élesztő

Ezt Rita a dagasztógépében szokta megdagasztani (ha nincs gép, természetesen a szokásos módon dagasszuk, ahogy más élesztős tésztáinkat), majd egy nagyobb edénybe teszi és légmentesen lezárja. Egy éjszakát a konyhapulton hagyja, ekkorra jól megkel. Majd hűtőszekrénybe, vagy kiporciózva mélyhűtőbe teszi. Felhasználás előtt kb. fél órával érdemes kivenni a hűtőből, hogy átmelegedjen.


És akkor lássuk hogyan készítette Rita a kenyeret.

Hozzávalók:
- 50 dkg fehérliszt + kb. 2 maréknyi
- 10 dkg kukoricaliszt
- 25 dkg öregtészta
- 1 dkg élesztő
- 3,2 dl víz
- 2 evőkanál olaj
- 3 teáskanál só
- 8 evőkanál magkeverék (napraforgómag, szezámmag, tökmag)


Ha több napos öregtésztával dolgozunk, a sütést megelőző este dagasszuk be 2 dl vízzel, az élesztővel  és 20 dkg liszttel. Letakarva hagyjuk a konyhapulton.

Másnap keverjük el a többi hozzávalóval (ha friss az öregtésztánk, akkor ekkor adjunk hozzá mindent) és dagasszunk rugalmas tésztát belőle. (Rita soknak találta az eredeti receptben írt vízmennyiséget, túlságosan lágy lett a tésztája, ezért ki kellett egészítenie kb. 2 maréknyi liszttel, ezt fent jeleztem a hozzávalóknál.)

A magokat szárazon pirítsuk meg egy teflonserpenyőben és dagasszuk ezt is a tésztába. Letakarva, meleg helyen kelesszük duplájára. Félidőben lisztezett felületen gyúrjuk át. Amikor megkelt, szintén lisztezett felületen megformázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe, sütőformába tesszük és tovább kelesztjük. Rita kinyújtotta a tésztát és felcsavarta, így lett ilyen hosszúkás formája.

A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A kenyerünk tetejét ferdén bevagdossuk, meghintjük liszttel és a forró sütőben ropogósra sütjük.


Kedvet kaptam a kenyérsütéshez, holnap én is csinálok egyet. Megyek és bekeverem az öregtésztát. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése