2015. október 12.

Fokhagymás-petrezselymes sárgarépa

A cím alapján egy köretről is beszélhetnénk, pedig valójában egy télire eltett savanyúságról lesz szó a bejegyzésben. Khmm... szóval télire. És mi már megbontottuk. Mentségükre legyen szólva, hogy hétvégén eléggé télies, barátságtalan időjárás volt, így már jogosan érezhettük azt, hogy hozzányúlhatunk a kincstári tartalékokhoz. :)

Egyébként szegény sárgarépa még egy hónapot sem állt a polcon, anyukám szeptemberben tette el a képen látható többi finomsággal együtt. Megtalálható nála tormás cékla, birskörte és sima körtebefőtt, csemege uborka, hagymás paradicsom is. És a sok-sok lekvárt nem is említettem.


Erre a sárgarépa savanyúságra egy szerb eredetű receptújságban talált rá, amely magyar nyelven jelent meg valamikor a nyár folyamán. Nagyon érdekesen van megfogalmazva némely étel leírása, élvezet volt olvasni, hogy a rozmaring rúzsmaringnak van írva, a fokhagyma foghagymának, vagy például a következő mondat így hangzik: "Átellenőrizzük, hogy a lét a paprika be-e szívta - ha beszívta, hozzáöntünk még levet, lekötjük cellofánnal és elrakjuk az üvegeket a helyükre".

Én nagyon örülök, hogy a vajdasági magyar - mert úgy gondolom, hogy erről van szó - kifejezéseket is megismerhetem ebből az újságból és igazi változatosságot jelent a tájegységük ételeiről olvasni.


A recept leírását egy kicsit letisztáztam, ill. a logika szerint kiegészítettem, mert pl. az olaj szerepelt a hozzávalókban, de az elkészítési módnál már nem.

Hozzávalók:
- 2 kg sárgarépa
- 1,5 dl olaj
- 1,5 ecet
- 5 kanál cukor
- 4 kanál só
- 5 fej fokhagyma
- 2 csokor petrezselyem

A sárgarépát megtisztítjuk, karikára vágjuk és néhány perc alatt roppanósra főzzük. Leszűrjük. A fokhagymát megpucoljuk és szintén felkarikázzuk. A petrezselymet megmossuk, felaprítjuk.

Az ecetet, a cukrot, sót, olajat, petrezselymet és fokhagymát elkeverjük a sárgarépával, majd a keveréket kimosott, megszárított üvegekbe töltjük.

Celofánnal, üvegtetővel lezárjuk és már tehetjük is a kamrapolcra.


Valójában sárgarépa salátának is elmegy ezzel az olajos-ecetes lével leöntve, de nagyon megnyugtató a tudat, hogy egész télen hozzányúlhatunk ehhez a frissítő fokhagymás-petrezselymes savanyúsághoz. 



1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta jól néz ki gratulálok kipróbálom majd köszönöm szépen a receptet kipróbálom

    VálaszTörlés