2015. július 3.

Sajtos pogácsa

Rengeteg féle sajtos pogácsát ettem már életem során, de olyan finomat még sosem, mint anyukám pogácsája. Ez az ő igazi specialitása. Sokszor megsütötte már, de soha nem sikerült még elrontania, mindig ugyanolyan lágy, leveles, könnyű tésztájú, egy kevés pirospaprikával színezve-ízesítve.

Születésnapja alkalmából szeretném őt azzal megköszönteni, hogy ódákat zengek a pogácsájáról. Tudom jól, hogy sok félét sütött már - pl. lilahagymásat, tepertőset, tökmagosat - és mind ízlett egytől-egyig, de egyik sem érhet a sajtos pogácsa nyomába. És ebben egyetértünk Mazsival.


Anyukám kézírással jegyezte fel ezt a receptet körülbelül harminc éve az egyik szakácskönyvébe. Ez alatt az idő alatt legalább harmincszor készítette már el és nem tudjuk megunni. Remélem, hogy nagyon-nagyon sokáig fog élni, hogy még legalább ennyiszer megsüthesse, mert egészen biztos vagyok benne, hogy én akárhogyan próbálnám, nem tudnám ugyanilyen finomra elkészíteni. Így hát nem is próbálom. :)

Biztosan ti is ismertek olyan ételeket, amit csak az anyukák készíthetnek el. Mert ők tudják legjobban, az ő kezükben van a mértékegység, a mozdulat. Az ő szívük-lelkük-rezgésük van az elkészítés folyamatában végig. Hiába kérjük el a receptet és csinálunk mindent ugyanúgy mint ők, az anyukák, nagymamák, egyszerűen nem lesz ugyanolyan.


Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 25 dkg vaj/margarin
- 15 dkg reszelt sajt + sajt a tetejére
- mokkáskanál só
- pirospaprika
- 2 dl tejföl
+ a tetejére 1 tojás

A lisztet elmorzsoljuk az élesztővel,  majd a lágy vajjal. Hozzádolgozzuk a reszelt sajtot, a sót, kevés pirospaprikát és a tejfölt is.

Deszkára téve kb. 1 cm-esre nyújtsuk ki, majd alulról-felülről és oldalról is hajtsuk össze a tésztát és pihentessük 10 percig. Újból nyújtsuk ki, hajtsuk össze, pihentessük. Ezt ismételjük meg háromszor-négyszer. Minél többször ismételjük, annál levelesebb lesz a pogácsánk.

Végül ujjnyi vastagságúra nyújtva tetszőleges átmérőjűre szaggassuk ki,  tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejüket kenjük meg felvert tojással,  szórjuk meg reszelt sajttal, esetleg köménymaggal.

10-15 perc újabb pihentetés után 180-190 fokra előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük (kb. 10-12 perc alatt). 


Gyönyörű, ugye? Nincsen benne tojás, viszont van tejföl és ezért még harmadnap-negyednap is puha és lágy tésztájú a pogi. Már ha kitart addig. Vigyázni kell vele, mert langyosan a legfinomabb és nem lehet abbahagyni az evését. 

Anyukám, Isten éltessen nagyon sokáig még egyszer!



1 megjegyzés: