2015. július 25.

Citromos - fahéjas fügelekvár

Nagymamám kertjében áll egy hatalmas fügefa, amely minden évben bőséges termést szokott hozni. Amit idén művel, az viszont leírhatatlan. Két hete érik rajta a gyümölcs és még nem látjuk a végét. Folyamatosan, vödörszámra lehet róla szedni a hatalmas fügét, akár kétnaponta.

Csütörtökön meglátogattam nagyit és egy kosárnyi gyümölcsöt el is hoztam tőle, hogy befőzhessem lekvárnak. Annyi volt, hogy nem fért bele a legnagyobb lábasomba - anyutól most nem hoztam el a lekvárfőző edényt -, így két felé osztottam és kétféle lekvárt készítettem.


Az egyik citromos-fahéjas ízesítésű lett, erről fogok most írni. Ezen a képen látszik, hogy mennyi fügét hoztam el nagyitól. Körülbelül 4 kg volt összesen. 2,5 kg-ból készítettem a citromos-fahéjas változatot. Egyetlen darabot sem kellett kidobnom belőle, mindegyik szép, egészséges volt.


Hozzávalók:
- 2,5 kg füge
- kb. 10-15 dkg cukor
- 1,5 - 2 citrom leve
- 1 púpozott teáskanál fahéj

A fügéket megmostam, két végüket levágtam, majd negyedekre daraboltam. Egy lábasba beletettem a gyümölcsöt, megszórtam a cukorral - ennek a mennyiségét ízlés szerint és a füge érettségétől, édességétől függően lehet változtatni - meglocsoltam a citromlével és lassú tűzön, fedő alatt elkezdtem főzni.

Nagyon hamar megpuhult, szétesett. Gyakran meg is kellett kevernem, nehogy leégjen. Nem annyira lédús gyümölcs mint pl. az őszibarack vagy az eper. Kb. 1 óra alatt teljesen szétfőttek a fügék - ha kell, botmixerrel tovább pépesíthetjük - ekkor hozzáadtam a fahéjat is. Kevergetve még 10 percig rotyogtattam.


A kész lekvárt ezután előzőleg kimosott, kifertőtlenített üvegekbe töltöttem, lezártam, majd 5 percre fejreállítottam. Újságpapírba csomagolva szárazdunsztba helyeztem.

A fenti mennyiségből 5 kicsi lekváros üvegnyi lett, első adagnak, kóstolónak pont elég.


Hamarosan jelentkezem az őszibarackos-vaníliás fügelekvár receptjével is!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése