2015. március 2.

Zellerkrémleves tepertős burgonyagombóccal

Könnyűnek tűnő, mégis tartalmas levest főztem tegnap, ami tökéletes volt egy ilyen sötét, borongós, hűvös, tél végi napra.

Szeretem a krémleveseket, mert gyorsan és egyszerűen elkészülnek, de azt még inkább kedvelem bennük, hogy annyi féle levesbetéttel lehet feldobni! A pirított kenyérkockától kezdve a különféle ízű krutonokon át a sajtos, vajas, snidlinges, esetleg sonkás galuskákig. Csak hogy a számomra legismertebbeket említsem.


A tegnapi levesbe egy kicsit laktatóbb betétet szántam: burgonyagombócot, darált tepertővel feltuningolva. :) Anyuék készítették réges-régen ezt a levest, nekem nagyon ízlett, de aztán valahogy elfelejtődött. Ezt is a Vidék Íze magazinban fedezték fel mint annyi más, jó receptet.


Hozzávalók a leveshez:
- 1 nagyobb zellergumó
- 1 evőkanál zsír
- 1 evőkanál ételízesítő (pl. Szárika Natúr ételízesítő)
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál liszt
- só
- friss petrezselyem

Hozzávalók a burgonyagombóchoz:
- 40 dkg burgonya
- 10 dkg tepertő
- friss petrezselyem
- só
- bors
- 1 tojás
- 3 evőkanál liszt


A burgonyát hámozzuk meg, vágjuk kockára és sós vízben főzzük puhára. A levét szűrjük le, tegyük félre, a burgonyát pedig még melegen törjük át, majd hűtsük ki.

Amíg a krumpli hűl, a zellert tisztítsuk meg, kockázzuk fel, vagy reszeljük le. Tegyük egy fazékba a kanálnyi zsírt és ezen pároljuk meg néhány perc alatt a zellert. Öntsük fel a burgonya főzőlevével, ha kell, egészítsük ki még vízzel. Fűszerezzük ételízesítővel, ha szükséges sóval. Főzzük teljesen puhára a zellert. Ezután botmixerrel pürésítsük, majd a levest habarjuk be a tejszínnel amiben csomómentesre kevertük a lisztet. 

A kihűlt krumplihoz adjuk hozzá a ledarált vagy aprítógéppel feldolgozott tepertőt, sót, borsot, apróra vágott petrezselymet, tojást és lisztet. Gyúrjuk lágy, de nem ragacsos tésztává. Formáljunk belőle kis gombócokat és adjuk a forrásban lévő leveshez. Miután minden gombóc feljött a tetejére, főzzük még néhány percig. Végül szórjuk meg a friss petrezselyemmel és már tálalhatjuk is.


A leves elkészítéséhez Szárika Natúr fűszerkeveréket használtam, amely hozzáadott sót nem tartalmaz. Jó választás volt a zellerkrémleveshez, hiszen a paszternák-, sárgarépa-, póréhagyma-, zellergyökér-, kelkáposzta-, zellerlevél-, petrezselyemlevél szárítmány, kurkuma, gyömbér, őrölt feketebors, fokhagyma keveréke nagyon jó ízt adott neki.

További információt ezen a linken olvashattok a termékről.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése