2015. március 19.

Almás-céklás csirkeragu

Eddig úgy volt, hogy nem szerettem a céklát. De mert nem vagyok alapból elutasító, és mert én is tudom, hogy egészséges, igyekszem megszeretni. Most ott tartok, hogy ha számomra megfelelően van elkészítve, akkor akár még kedvelem is. :) Ez az étel pont ilyen, amit Andrásommal terveztünk (és egyben kiviteleztünk) vasárnap ebédre.


Hozzávalók:
60 dkg csirkemellfilé,
1 ek. zöldséges ételízesítő,
negyed kk. szárított kakukkfű,
3+2 ek. olaj,
1 kisebb póréhagyma,
60 dkg cékla,
2 nagy, savanykás alma,
fél citrom leve,
só, bors,
1-2 csipet chilipor (ezt mi kihagytuk),
1-2 csipet őrölt köménymag,
2 ek. rizsliszt,
1,5 dl félszáraz fehérbor,
2 dl főzőtejszín,
1 piros húsú paprika



A húst vékony csíkokra vágjuk, meghintjük az ételízesítővel, a kakukkfűvel és 3 ek. olajjal (villával) alaposan összekeverjük, lefedjük, fél órát legalább a hűtőszekrényben pihentetjük-pácoljuk.
A póréhagymát megtisztítjuk és karikákra vágjuk. A céklákat és az almákat meghámozzuk, az almák magházát kiemeljük, mindkettőt apróra felkockázzuk. 2. ek. olajban megfonnyasztjuk a pórét, rádobjuk a céklát és az almát, meglocsoljuk a citromlével, sóval, őrölt borssal, (chiliporral), köménymaggal ízesítjük. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében puhára pároljuk.
A hús alól serpenyőbe öntjük az olajat (nekem ki kellett egészítenem, mert kevés volt), felforrósítjuk. Beledobjuk a húst, megszórjuk a rizsliszttel, és élénk tűzön, folyamatosan keverve 4-5 percig pirítjuk. Aláöntjük a bort, majd a tejszínt, utánasózzuk, őrölt borssal illatosítjuk, jól összeforraljuk, végül lazán hozzákeverjük az apróra felkockázott paprikát.
Petrezselymes rizst készítettünk hozzá, de a recept a burgonyapürét is ajánlja.

Szépek a színek :)

Bea azt mondta, hogy csak akkor főzi meg ő is ezt az ételt, ha bejegyzem a receptjét. Neki is lehet kezdeni, mert egyrészt vettem a célzást, másrészt mert nagyon jól harmonizálnak az ízek! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése