2015. február 12.

Pulykamell Wellington módra

Anyukámék karácsonyra ismét egy különleges pulykaétellel készültek, mint ahogy az utóbbi években mindig. Előfordult már pulykamellsteak vörösboros szilvamártással és mézes sült pulyka is - ez utóbbi több karácsonyon - az ünnepi asztalon.

Most egy olyan ételt választottak a Lajos Mari konyhája című magazin téli számából, amelyet előző nap elő tudtak készíteni úgy, hogy másnap már ne legyen vele sok gond. Vagyis előkészíthettek volna...mert teljesen elfelejtették. Így a teljes munkafolyamat december 25-ére maradt. :) Fontos lett volna jól behűteni az elősütött húst és a gombapépet, de az időhiány miatt ez elmaradt. Amennyire tudták lehűtötték, de aztán haladni kellett tovább a teendőkkel. Nekünk így is nagyon ízlett.


Állítólag Wellington hercegéről, egy angol hadvezérről kapta ez az étel a nevét, aki a waterloo-i csatában is győzelmet aratott Napóleon serege felett. A herceg a napóleoni háborúkat lezáró bécsi kongresszuson az angol delegáció tagja volt. Ez egy igencsak maratoni tanácskozás volt, hiszen 1814 őszétől 1815 nyaráig tartott, de a rossznyelvek szerint nem azért mert annyira dolgoztak a királyok, fejedelmek, államfők, hanem mert rengeteget mulatoztak közben. Egymást érték a bálok, ahol hivatalosan is kikiáltották a keringőt a táncok királyának, a császárvárost pedig a bálok fővárosának. Itt és ekkor hangzott el az azóta híressé vált mondás: "Táncol a kongresszus".

De vissza Wellington hercegéhez! Hadvezérünk - mint minden más előkelőség - magával vitte Bécsbe a szakácsát és az általa készített gombás, tésztában sült bélszín aratta a legnagyobb sikert a felszolgált ételek közül, így el is keresztelték azt Wellington bélszínnek.


Bélszín helyett pulykából készül - egyszerűbben és olcsóbban - a Lajos Mari-féle változat, amely így hangzik:

Hozzávalók:
- kb. 1,5 kg egész pulykamellfilé
- 5 dkg + 8 szelet bacon / füstölt szalonna
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 + 1 evőkanál olaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 + 1 közepes fej hagyma
- 30 dkg champion gomba
- 2 evőkanál paradicsompüré
- negyed kávéskanál morzsolt kakukkfű
- 1 púpozott evőkanál finomliszt
- 1 tojás + 1 tojássárgája
- 40 dkg leveles tészta (ha 50 dkg van, az sem baj)
- só
- bors

Előző nap a húst besózzuk, késheggyel mélyen, a rostokkal párhuzamosan bemetsszük. Az 5 dkg, kisebb darabokra, valamint a meghámozott, vékony csíkokra vágott fokhagymát a hasadékokba nyomkodjuk. Vékony zsineggel átkötözzük mint a sonkát. Egy mély sütőtálba helyezzük, betakarjuk a baconszeletekkel, meglocsoljuk 2 evőkanál olajjal, aláöntjük a bort. 2 fej hagymát megtisztítunk, felkarikázunk és a hús mellé szórjuk. Az edényt lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben puhára pároljuk. Végül egy éjszakára hideg helyre tesszük.

Az 1 fej hagymát megtisztítjuk, lereszeljük és 1 evőkanál olajban megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a tisztított, apróra vágott gombát, paradicsompürét, kakukkfüvet, kevés borsot és fedő alatt kb. 10-15 percig pároljuk. Kihűtjük, majd összekeverjük a liszttel és 1 egész tojással. Ezt is hidegre tesszük egy éjszakára.


Másnap a leveles tésztát téglalap alakúra nyújtjuk - vegyük figyelembe a hús méretét - sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, hosszanti széleiből vágjunk le 1-2 csíkot, a sarkaiból pedig egy-egy kb. 10 x 10 cm-es négyzetet. A tészta közepét kenjük meg a gombás pép negyedével, fektessük rá a zsinegektől és baconszeletektől megszabadított húst és kenjük körbe a maradék péppel. Hajtsuk rá a két rövidebb majd a két hosszabb tésztaszárnyat. A bucit kenjük meg felvert tojássárgájával. Közepét díszítsük a hosszabb tésztadarabokkal - sodorjuk össze vagy csak simítsuk rá -, a többi részét pedig a levágott négyzetekből kiszaggatott különböző alakzatokkal. Ismét kenjük le a tojássárgájával.  180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra-barnára sütjük kb. fél óra alatt.


Minél jobban be van hűtve a gombapép és a hús, annál jobban megtartja formáját, és annál jobban körbe tudja venni a gombakéreg a pulykamellet.

A sütés után rövid ideig pihentessük, ezután szépen szeletelhető. Salátával, zöldségkörettel, burgonyával egyaránt finom.

A fenti fotón két féle sült krumpli látható: az egyik hagyományos, sárga burgonyából a másik édesburgonyából készült.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése