2014. november 12.

Sütőtökös-étcsokoládés szelet

Ismét egy édességgel folytatom receptjeink sorát. Méghozzá egy igazi őszi sütemény receptjével, ami annyira finom, hogy sütőtököt kevésbé kedvelő ismerőseink is elismerően nyilatkoztak róla.

Immár sokadszorra állapítom meg, hogy a sütőtöknek nagyon jól áll, ha süteménybe van keverve. Blogunkon ez lesz a negyedik édesség, amelyben megtalálható ez az édeskés ízű, sokak által előszeretettel fogyasztott zöldség - na meg a csokoládé, így együtt. :)

Az eddigi sütőtökös receptek a következők voltak:
- sütőtökös csokis keksz Mazsitól
- sütőtökös-fehércsokoládés kuglóf Judittól
- sütőtöktorta mézes-diós mascarponekrémmel - tőlem :)


Múlt hét végére vendégeket vártunk és törtem a fejemet, hogy mit süssek nekik. Szerencsére nem kellett sokáig gondolkodnom, mert előző héten anyuéknál kóstoltam ezt a sütőtökös-étcsokoládés szeletet és nagyon ízlett. Sejtettem, hogy ezzel nem foghatok mellé.

Az eredeti recept az Erdélyi Konyha novemberi számában jelent meg. Nemcsak a sütiről készült fotó tette vonzóvá, hanem a rövid leírás is, vagyis az, hogy gyorsan elkészíthető édességről van szó.


Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg sült sütőtökhús
- 15 dkg barna cukor (nádcukrot tettem bele)
- 1 tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 10 dkg étcsokoládé
- 1,5 dl tej
- 7 dkg vaj
- 1 tasak sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- csipetnyi só

A megsült, megpuhult, kihűtött sütőtökhúst kikaparjuk a héjából és villával összetörjük. A vajat megolvasztjuk, a csokoládét kis darabokra vágjuk.

A tojást habosra kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, az olvasztott vajat és a sütőtökpürét és jól összedolgozzuk. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, a fahéjjal és a sóval. A tejjel felváltva a tökös masszához keverjük, végül beleforgatjuk a csokit is.

Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 30 x 20 cm-es tepsit és belesimítjuk a masszát. 170 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.

Kihűtjük és kockára vágva, fahéjas porcukorral megszórva kínáljuk.


Tényleg jó döntés volt, hogy ezt a sütit készítettem. Dupla adagot sütöttem belőle és az utolsó morzsáig elfogyott. Vendégeinknek és barátainknak is nagyon ízlett.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése