2014. október 13.

Sütőtökös-fehércsokoládés kuglóf

Hétvégén Judit különleges kuglófot sütött. Méghozzá olyant, ami elnyerte mind a felnőttek, mind a gyerekek (kisfia, Bobó valamint unokaöccse, Kende és unokahúga, Hancsi) tetszését és az utolsó morzsáig elfogyott.

A kuglóf sütőtök püré felhasználásával készült, na és persze került bele egy kis csoki is, igaz, hogy a fehér fajtából. :)


Judit lelkiismeretesen lefotózta a remekművét - már amennyire a 14 hónapos Bobó hagyta, mert ahogy meglátta a sütit, torkaszakadtából követelte a részét - és elküldte a recept forrását is, hogy megoszthassam veletek.

Az alábbi képeken a 3 éves Kendét láthatjátok, amint jóízűen falatozik a sütiből.


Hozzávalók:
- 2,5 dl sütőtök püré
- 9 dkg fehércsokoládé
- 2 tojás
- 25 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 1,25 dl olívaolaj
- 1,25 dl natúr joghurt
- 1 kávéskanál sütőpor
- fél kávéskanál szódabikarbóna
- fél kávéskanál só
- ízlés szerint kardamom és vanília

Első lépésként a tökpürét kell elkészíteni, méghozzá úgy, hogy a sütőtököt kettévágva, magjait eltávolítva tepsibe fektetjük, alufóliával letakarjuk és 180 fokos sütőben puhára pároljuk. Vagy akár úgy is lehet, ahogy én szoktam sütni a megevésre szánt sütőtököket.


A megpuhult tökbelsőket turmixgépbe kanalazzuk és egy pici víz hozzáadásával selymesre pürésítjük.

A tojásokat jól kikeverjük az olajjal, vaníliával és cukorral, majd hozzáadjuk a joghurtot és a tökpürét. Jól összedolgozzuk. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, a szódabikarbónával, az összezúzott kardamommal és a reszelt csokoládéval. Végül ezt a keveréket is apránként belekeverjük a tökpürés masszába.

Kivajazott-kilisztezett kuglófformába töltjük a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.

Tányérra borítva kihűtjük. Megszórhatjuk porcukorral vagy akár fahéjas porcukorral is.


Én biztos, hogy ki fogom próbálni! Judit, köszönöm a receptet és a képeket! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése