2014. október 26.

Brassói aprópecsenye

Sokak kedvence a brassói aprópecsenye, akár házilag elkészítve, akár étteremben. Bevallom őszintén, én különösképpen nem rajongok érte, de évente egyszer-kétszer mégis megfőzöm, amikor nincs más ötletem egy viszonylag gyors, kiadós húsos ételre. Többek között az a jó benne, hogy kis adagot is lehet készíteni belőle, ha mondjuk mindössze kettőnknek kell egy ebédre összeütni valamit gyorsan. Vagy ha csak egy kevés hús van otthon a fagyasztóban.


Leggyakrabban sertéshúsból készül a brassói, számomra is abból az igazi, de van aki csirkéből, pulykából főzi meg. Gyerekkoromban sűrűn ettem és anyu mindig sertéscombból készítette. Ő viszont nem forgatta össze a sült krumplival, mindig külön tálalta mellé a hasábburgonyát.

Hozzávalók:
- 75 dkg setéshús (pl. comb, szűzpecsenye, tarja, ki miből szereti)
- 15 dkg húsos szalonna
- 1 nagy fej hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 csapott evőkanál majoranna
- 1 mokkáskanál pirospaprika
- bors
- só
- olaj vagy zsír
- 1,5 kg burgonya

A krumplit megpucoljuk, kis kockákra vágjuk és enyhén sós vízben feltesszük főni. Félpuhára főzzük, majd leszűrjük.


A húst csíkokra vágjuk - hosszabbra, rövidebbre, kinek mi tetszik - félretesszük. A hagymát megtisztítjuk, félbe- majd karikára szeleteljük. A szalonnát felkockázzuk és egy mélyebb edényben zsírjára olvasztjuk. Hozzáadunk még egy kevés zsírt / olajat és rádobjuk a hagymát. Fedő alatt üvegesre pároljuk. Beletesszük a húst, jól összekeverjük, rászórjuk a zúzott fokhagymát is. Fehéredésig pirítjuk, kevergetve. Ekkor meghintjük a pirospaprikával, majorannával, sózzuk, borsozzuk és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Jól összekavarjuk és fedő alatt, közepes lángon addig főzzük amíg a hús megpuhul. Ha kell, időnként pótoljuk a vizet, de csak annyit, hogy ne égjen le a hús.

Közben a félig főtt krumplit olajban kisütjük és papírtörlőre szedve lecsepegtetjük. Ha a hús már puha, fedő nélkül sűrűn megkavarva zsírjára sütjük és belekeverjük a sült krumplit.

Frissen, forrón tálaljuk, úgy a legfinomabb.


Elmaradhatatlan mellőle a savanyúság: csemege, vagy kovászos uborka, esetleg cékla, vagy káposztasaláta.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése