2014. augusztus 8.

Rakott kelkáposzta

Ez az az étel, amiből nem lehet kis adagot csinálni és még napok múlva is olyan finom, mintha frissen készült volna. Pontosan ezért szeretem a rakott dolgokat, például az erdélyi rakottkáposztát, a rakott krumplit, a rakott zöldbabot. Több napra megvan az ebédünk és szinte elronthatatlan!

A titka mindössze annyi, hogy jó szaftosra kell hagyni a húsos réteget, hogy többszöri melegítés esetén se száradjon ki az étel.



Én egy átlagos méretű tepsivel szoktam egyszerre sütni, így nekünk kettőnknek legalább 3 napra elég, vagy hirtelen betoppanó vendégeket is meg tudok kínálni belőle. Nem nagyon ismerek olyan embert, aki ne szeretné. :)

Hozzávalók:
- 1 nagyobb, minimum 1 kilós kelkáposzta
- 50 dkg darált hús
- 2 csomag gyors rizs
- 1 nagy fej hagyma
- 1 paprika
- 2 paradicsom
- majoránna
- őrölt bors
- só
- ételízesítő
- pirospaprika
- olaj
- 45 dkg tejföl

A kelkáposztát kettévágjuk és egy nagy fazékba helyezzük, vizet engedünk rá, annyit hogy bőven ellepje. Ételízesítővel fűszerezzük. Fedő nélkül főzzük egészen addig míg majdnem megpuhul.


Miközben fő a kelkáposzta, elkészítjük a húsos réteget. 

A hagymát apróra vágjuk és olajon üvegesre pároljuk. Megszórjuk pirospaprikával és hozzáöntünk egy kevés vizet. Jól összekeverjük. A kockára vágott paprikát és paradicsomot is hozzáadjuk és fedő alatt néhány percig pároljuk.

Ezután beletesszük a húst és kevergetve kissé megpirítjuk. Majd sóval, borssal, majorannával ízesítjük és felöntjük vízzel, bőven lepje el. Időnként megkeverve, félig lefedve puhára főzzük, vigyázzunk, hogy bőven maradjon leve a végére.

A kelkáposztát kiemeljük a vízből és egy szűrőbe tesszük hogy lecsöpögjön és hűljön. A főzővizébe beledobjuk a két zsacskó rizst és készre főzzük. Leöntjük róla a vizet és lecsöpögtetjük a rizst.

Egy tepsit kiolajozunk és beterítjük a kelkáposzta levelek harmadával. (A torzsáját kivágjuk valamint a vastagabb ereket is.) Az egyik csomag rizst elsimítjuk rajta, majd jöhet a darált hús fele. Erre ismét kelkáposzta leveleket teszünk és betakarjuk a tejföl felével. Végül a másik csomag rizs, a hús másik fele következik a levével együtt. Az egészet a maradék kelkáposzta levéllel és tejföllel zárjuk le. A tepsit lefedjük és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Fél óráig sütjük.

A végén levesszük róla a fedőt és pirospaprikával megszórva kissé megpirítjuk a tetejét.


Frissen is nagyon finom, de én másnap sokkal jobban szeretem. És természetesen a tányéromon meg szoktam locsolni még plusz tejföllel. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése