2014. február 17.

Szalagos farsangi fánk

Gondolkodtam egy darabig, mit is írhatnék a hagyományos szalagos fánkról így a farsangi szezonban, amit mi leginkább úgy tartunk, hogy fánkot és annak különböző változatait kérjük hétvégi desszertként. Aztán arra gondoltam, beszéljenek a képek, amiken anyukám, a fánk-mester által készített gyönyörűségek szerepelnek.

A recept egy tévéújság 1998. évi januári számából származik. Habár a papír már igencsak rongyos, a fánk fantasztikus íze ugyanolyan maradt, ha nem még jobb lett. :)


Ahogy már írtam, jöhetnek is a hozzávalók:
50 dkg liszt,
3 dkg élesztő
6 dkg vaj
5 dkg cukor
5 tojássárgája
5 dl tej
csipetnyi só
1-2 evőkanál rum


Fontos odafigyelni az alábbiakra:
- előmelegített langyos liszttel dolgozzunk
- a konyhában egyenletes meleg legyen, sehol huzat
- a gyúródeszka és a letakarásához szükséges konyharuha is langyos, legalább szobahőmérsékletű legyen



3 dl langyos tejben 1 kanál cukorral megkelesztjük az élesztőt. Hozzáadjuk a többi cukorral kikevert tojássárgákat, az olvasztott langyos vajat, a rumot, a lisztet, kevés sót és még annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Az egészet jól összedolgozzuk, dagasztjuk. A tetejét liszttel meghintjük, konyharuhával letakarjuk és meleg helyen másfélszeresére kelesztjük.
Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy vizespohárral kiszaggatjuk, majd először a fánkok egyik oldalát utána megfordítva a másik oldalát is további fél-fél óráig kelesztjük.



Egy magasabb oldalfalú lábasban bőséges mennyiségű olajat forrósítunk, vigyázva hogy ne hevítsük túl. Ahogy a gyúródeszkán kelesztettük, a fánkok felső felét helyezzük az olajba, alsóba pedig középre nyomjunk ujjunkkal egy mélyedést. Egyszerre csak néhányat helyezzünk a lábasba, nehogy összeérjenek, hiszen még sülés közben is növekedni fognak. Fedjük le az edényt, majd amikor aranybarnára pirult a fánkok alsó fele, fordítsuk meg mindet de ekkor már fedő nélkül süssük tovább.
A megpirult fánkokat szűrőkanállal szedjük ki, csöpögtessük le akár egy nedvszívó konyhai papírtörlőn és még forrón hintsük meg vaníliás porcukorral.


A személyes tapasztalatunk az, hogy nehéz nem pukkadásig enni a különféle finom házi lekvárokkal. A legjobb persze baracklekvárral és szilvalekvárral. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése