2014. január 23.

Tarhonyás hús

Több okból is imádom ezt az ételt: egyrészt remek maradék pörkölt hasznosító fogás, másrészt pedig azért mert tarhonyával készül! Nem tudom, ki hogy van vele, de én képes vagyok a tarhonyát hidegen is megenni, egyszerűen csak kikanalazni a lábas aljáról.

Bár a tarhonya is ugyanúgy tészta, mint a makaróni, orsótészta, cérnametélt, stb.,  számomra mégis egy külön kategóriát képez. Talán azért, mert egészen máshogy készül, mint az "átlagos" tésztaköret. A tarhonyát ugyebár megpirítjuk mielőtt felöntenénk a vízzel, és ettől lesz olyan különlegesen finom íze.


Ráadásul a tarhonyás húsról mindig az óvoda jut eszembe. Nem tudom, hogy akkoriban a konyhás nénik a néhány napos maradék pörkölt új formába öntése céljából készítették, vagy kifejezetten ehhez az ételhez főzték meg a húsos alapot, mindenesetre nagyon finom volt! Érdekes módon a rizses húsért sosem rajongtam ennyire, holott jellegében szinte ugyanaz a két étel.

Ha nem maradék pörköltből készítem, akkor a következőkből áll nálam a tarhonyás hús.

Hozzávalók:
- 60 dkg sertéscomb
- 40 dkg tarhonya
- 2 + 1,5 evőkanál zsír
- 2 közepes fej hagyma
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb paprika
- 2-3 db paradicsom
- só
- bors
- pirospaprika
- víz

A sertéscombból a szokásos módon kezdek pörköltet főzni. A húst kisebb kockákra vágom és félreteszem egy edényben.

Egy közepes méretű lábasban megolvasztom a 2 evőkanálnyi zsírt, majd a megtisztított, felaprított hagymát üvegesre párolom. A tűzről lehúzva megszórom pirospaprikával és felöntöm egy kevés vízzel. Visszateszem a gázra, hozzáadom a kis darabokra összevágott paprikát, paradicsomot, megsózom, összekeverem és lefedve néhány percig főzöm, hogy levet eresszenek a zöldségek.


Ezután beleteszem a húst és kevergetve megpirítom. Ismét felöntöm kevés vízzel, lefedem az edényt. Kb. fél óráig ebben a lében hagyom főni, puhulni. Ekkor annyi langyos vizet adok hozzá, hogy bőven ellepje a húst. Őrölt borssal megszórom. Lefedve, közepes lángon főzöm.

Időnként megkeverem, sót csak akkor adok hozzá, amikor a hús már félpuha. Ha kell, pótolom az elfőtt vizet. Egy idő után elkezd sűrűsödni a szafjta, ahogy teljesen szétfőnek benne a zöldségek, a hagyma és a húsról is töredeznek le apró darabok.

Közben egy nagy lábasban megolvasztom az 1,5 evőkanál zsírt és folyamatosan kevergetve barnára pirítom benne a tarhonyát. Amint a pörkölt teljesen megpuhult, a szaftjával együtt belekeverem a tarhonyába. Valamint felöntöm a tarhonya mennyiségéhez képest dupla mennyiségű meleg vízzel. Közepes lángon összefőzöm. Ekkor lehet még sóval, borssal fűszerezni.

Amikor a tarhonya félpuha, elzárom a lábas alatt a gázt és lefedve hagyom, hogy teljesen megpuhuljon.


Mi fejes salátával ettük, de csemege vagy kovászos uborkával is nagyon finom! És tegnap eszembe jutott, hogy nyáron majd kipróbálom bográcsban is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése