2014. január 24.

Sütőben sült túrófánk

Sajnos vége az általam meglehetősen kedvelt karácsonyi időszaknak, és következik a farsangi. Ezen alkalomból bemutatnám a sütőben sült túrófánkot, ami ízre és állagra fél úton van a "hagyományos" fánk és a pogácsa között.


A recept a Nosaltyról származik, és amint megláttam, rögtön hoztam anyának, mert ő a fánkkészítők mestere közel s távol. :)

Nem is kellett sokat várnunk, hétvégén megcsinálta, aminek nagyon örültünk, ugyanis igazán finom édesség. Andrásom szerint különösen a házi szilvalekvárral. :)


A hozzávalók:
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
15 dkg porcukor
1 csipet só
50 dkg túró
2 db tojás
1 ek. napraforgó olaj
lekvár és porcukor a tálaláshoz


Így készült:
A liszthez hozzákeverjük a sütőport, a porcukrot és a sót. Hozzáadjuk a túrót és a tojásokat, majd kézzel jól összedolgozzuk. (Ekkor az állaga még ragacsos.) 
Jól belisztezett deszkán összegyúrjuk, ekkor még viszonylag sok lisztet vesz fel a tészta. Puha, ruganyos tésztát kapunk.
A tésztát 1 cm vastagra gyúrjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. 
Tepsibe tesszük a sütőpapírt, és ecsettel beolajozzuk. Ráhelyezzük a fánkkorongokat, majd a tetejüket is megkenjük olajjal, sütőben 200 fokon sütjük.


Biztos vagyok benne, hogy ez a fánk még többször is elkészül nálunk. :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése