2014. január 2.

Korhelysaláta

Minden kedves olvasónknak szeretnénk egészségben, szeretetben, vidámságban - és persze finom falatokban - gazdag boldog új évet kívánni!

Idei első blogbejegyzésünk miről másról is szólhatna, mint egy tipikusan újévi salátáról, ami a szilveszteri bulizók, alkoholmámorban hazatérők nagy barátja, elősegíti a belső tisztulást. Fő alkotóeleme a csípős almapaprika, virsli és hagyma. 


Anyuék szokták elkészíteni. Most szilveszterkor valahogy elmaradt, de eszembe jutott, hogy van róla fotóm, így meg tudom osztani veletek. Gyerekkoromban minden szilveszterkor terítéken volt. Persze mi nem ettünk belőle, mert nem szerettük a csípős ételeket, de a felnőttek igen.

Anyuék természetesen házi majonézt kevernek hozzá, aminek az elkészítési módja a franciasalátás sonkaalagútnál található, de készen kapható majonézzel is nagyon finom.

Hozzávalók:
- 1 kg csípős, ecetes almapaprika
- fél kg hagyma
- 3 pár virsli
- majonéz 5 tojásból vagy egy nagy flakon
- 4-5 evőkanál tejföl
- 1-2 evőkanál mustár

A majonézt készítsük el legelőször, hogy állhasson addig, amíg a többi hozzávalót feldaraboljuk. 


Az almapaprika szárát és magházát eltávolítjuk, a paprikát kisebb darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk és vékonyan felszeleteljük. A virslit felkarikázzuk. Az egészet egy mély tálba helyezzük.

A majonézbe belekeverjük a tejfölt és ízlés szerint 1-2 evőkanálnyi mustárt. Ráöntjük a zöldségekre és a virslire és alaposan összekeverjük.

Tálalás előtt 1-2 napig hűtőben érleljük. Laktató saláta, de friss kenyérrel, pirítóssal a legfinomabb.


Aki nem szereti a csípős paprikát, de megkóstolná ezt a salátát, belekeverhet édes ecetes almapaprikát is. Sőt hallottam már olyanról is, hogy paprika helyett csalamádét tartalmaz a korhelysaláta.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése