2014. január 3.

Csokis csillagok

... vagyis eredeti nevén csokis karácsonyi csillagok. A recept Limarától származik, az ő oldalán bukkant rá Judit és megsütötte karácsonyra.

Lehet, hogy elfogult vagyok, de külsőre nekem jobban tetszik Judit változata, mint Limaráé. Az ízét nem tudom összehasonlítani, hiszen csak Juditét kóstoltam, de mivel ő pontosan úgy készítette mint Limara, így biztos vagyok benne, hogy egyformán finom lehet. Csokiimádóknak készült linzer.

Én azért nem tenném hozzá a "karácsonyi" jelzőt, mert bármikor, év közben is megsüthetjük, akár csillag formájúra, akár virág formájúra is szaggathatjuk. 



Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 18 dkg hideg vaj
- 3 evőkanál narancslé (vagy narancslikőr)
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 tojás sárgája
- 1 teáskanál sütőpor

Limara narancslikőrt javasol narancslé helyett, de Juditnak éppen nem volt kéznél, így a gyerekbarátabb verziót választotta.


Első lépésként összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaót és a cukrot. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott vajat és összemorzsoljuk. Beleöntjük a narancslevet és végül jöhet a tojássárgája is. Gyorsan összegyúrjuk, már amennyire a hideg vaj engedi a gyorsaságot. :)

Fóliába csomagolva minimum 1 órára hűtőbe tesszük, de még jobb ha 1-2 napig bent hagyjuk.

Közben elkészíthetjük a csokikrémet.

Hozzávalók a csokikrémhez:
- 12,5 dkg étcsokoládé
- 0,5 dl víz
- 1,5 dkg cukor
- 0,25 dl tejföl (vagy natúr kókuszkrém)
- 0,8 dl tejszín
- 2 dkg puha vaj

2,5 dkg csokoládét a vízzel, cukorral és tejföllel összefőzzük, besűrítjük és félretesszük. A tejszínt felforraljuk, levesszük a tűzről és apránként hozzáadjuk a maradék 10 dkg csokit. Addig kevergetjük, amíg felolvad a tejszínben. Beletesszük a vajat és a tejfölös krémet is. Jól kikeverjük és ezután kihűtjük.


A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és a kívánt formára szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és 180 fokos sütőben kb. 8 perc alatt készre sütjük.

Amint kihűlt a linzer és  csokikrém is, kettesével összeragasztjük. Díszíthetjük gőzfürdő felett megolvasztott csokoládéból húzott csíkokkal és sütidekorokkal.


Bár éppen karácsony után jártunk Juditéknál, el voltunk telve a sok édes sütivel amit itthon ettünk az ünnepek alatt, ennek a csokis csillagnak mégsem tudtam ellenállni. A linzerek új dimenziója nyílt meg előttem. :)


 Na és persze Boti is elvarázsolt! Jókedvű, mosolygós 5 hónapos baba. Ráadásul jó étvágyú és nyugodt, szülei legnagyobb megelégedésére. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése