2013. október 2.

Gundel palacsinta

Rengeteg magyar étteremben, vendéglőben megtalálható az étlapon a Gundel palacsinta, hiszen nagyon híres desszertünk. Biztosan sokan kóstoltátok már, így tudjátok, hogy egy finom diós-mazsolás töltelékkel, rummal megbolondított csokiöntettel meglocsolt palacsintáról van szó.

De azt vajon tudjátok-e hogy ez az édesség nem mindig a Gundel nevet viselte? Ha igazak a híresztelések, akkor Gundel Károly az eredeti receptet Márai Sándor feleségétől, Lolától kapta. Máraiék egy fogadást tartottak a Gundel vendéglőben és erre az alkalomra készítette el Lola a palacsintát. A tulajdonosnak annyira megtetszett, hogy felvette az étlapra ezt a különleges desszertet Márai-palacsinta néven. Csak később keresztelték át Gundel palacsintára.

Gundel Károly 130 éve, 1883. szeptember 23-án született. Ebből az alkalomból természetesen elkészítettem a Gundel palacsintát. :)


Kicsit időigényes desszert, de megérí bíbelődni vele, hiszen a siker garantált.


Első lépésként a tésztát, vagyis a palacsintát sütjük meg.  Nálam 3 dl-es bögre volt a mérőedény.

Hozzávalók:
- 2 tojás
- 1 csésze liszt
- 1 csésze tej
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- citrom reszelt héja (nálunk lecukrozva áll a hűtőben több dobozzal)
- szódavíz vagy buborékos ásványvíz

Egy edényben összekeverjük a tojást, tejet, vaníliás cukrot, citromhéjat, majd hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre eldolgozzuk. Szódavízzel vagy ásványvízzel beállítjuk a sűrűséget, kicsit hígabb legyen mint a tejföl.

Kis ideig pihentetjük, majd kiolajozott serpenyőben egyesével megsütjük a palacsinták mindkét oldalát. Ne legyenek nagyon barnák, rövid ideig süssük csak. Ha elkészültek, tartsuk meleg helyen.

Második lépés a diótöltelék elkészítése.

Hozzávalók:
- 3-4 dl habtejszín
- 10 dkg cukor (nekem cukrozott volt a tejszín, ezért kevesebbet használtam)
- 25 dkg darált dió
- 4-5 evőkanál rum
- fél marék mazsola
- 1 evőkanál őrölt fahéj

A tejszínt felforraljuk a cukorral, majd apránként belekeverjük a többi hozzávalót is. Ha túl sűrű lesz, adjunk hozzá még egy kis tejszínt vagy tejet. Krémes állagú legyen.


És végül következhet a csokoládémártás.

Hozzávalók:
- 1,5 evőkanál liszt
- 2 dl tej
- 5 dkg étcsokoládé
- 4 evőkanál keserű kakaópor
- fél dl rum
- 5 dkg vaj

A tejet felforraljuk, majd a kakaóport, lisztet, porcukrot belekeverjük, vízgőz felett felfőzzük. Az étcsokit beletördeljük, beleolvasztjuk, majd ugyanígy teszünk a vajjal. A végén rummal ízesítjük.

További hozzávalók:
- vaj
- porcukor

A palacsintákat megkenjük a diótöltelékkel, háromszög alakúra hajtogatjuk. Egy serpenyőben vajat olvasztunk és ezen mindegyik palacsinta mindkét oldalát kissé megpirítjuk. Ezután előmelegített tányérokra szedjük, fél oldalát leöntjük a csokiöntettel, másik felét megszórjuk porcukorral.

Flambírozva is tálalhatjuk, ekkor locsoljuk meg felmelegített rummal a palacsintát és tálaláskor gyújtsuk meg.


Talán nem mindenki tudja, hogy Gundel Károly unokái közül többen is híresek lettek. Mint például a Latinovits-Frenreisz testvérek, vagyis Latinovits Zoltán, Frenreisz Károly és Bujtor (Frenreisz) István. Édesanyjuk Gundel Katinka, Gundel Károly lánya is köztiszteletnek örvendett, ő volt "Balatonszemes nagyasszonya". Katinka 100 évesen halt meg három éve. Most már fiaival, Zoltánnal és Istvánnal együtt nyugszik a szemesi temetőben, de a Gundel, Latinovits és Bujtor név tovább él a köztudatban.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése