2013. szeptember 6.

Kócos krémes

Egy igazán finom és egyszerű sütemény receptjével folytatom bejegyzéseim sorát. Ami ráadásul mutatós és kiadós, úgyhogy ha vendégeket vár valaki, akkor tökéletes ötlet lehet az alkalomra.

Imi unokatestvére, Eszti sütötte nekünk, amikor náluk jártunk néhány hete. Van mit tanulnom tőle, hiszen ő mindig olyan szépséges dolgokat tesz elénk az asztalra, hogy az embernek kedve lenne egyedül felfalni az egészet. Nem volt ez másként most sem, amikor beállított anyukájáékhoz a vasárnapi ebédre egy nagy tepsi sütivel. Megláttam a krémes, habos csodát, megéreztem az illatát és máris elkértem a receptjét.


Eszti elsőként a tésztáját állította össze.

Hozzávalók a tésztához:
- 7 tojás sárgája
- 23 dkg cukor
- 8 evőkanál hideg víz
- 20 dkg liszt
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 csomag sütőpor

A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, majd a vizet hozzáadva felhabosítjuk. Apránként hozzádolgozzuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport. Kivajazott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Amíg sül, készülhet a krém.

Hozzávalók a krémhez:
- 7 tojás fehérje
- 5 evőkanál cukor + ízlés szerint a pudinghoz
- 3 csomag vanília ízű puding
- 1,2 liter tej

A tojásfehérjét az 5 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A pudingport a tejben csomómentesre keverjük, ízlés szerint cukrot adunk hozzá (nem kell sok, mert a fehérjehab is cukros), majd felfőzzük. Még forrón hozzádolgozzuk a tojásfehérje habot, óvatosan összekeverve, hogy ne nagyon törjön össze.

A megsült tésztát kihúzzuk a sütőből és rögtön rákenjük a vaníliás krémet, egyenletesen eloszlatva rajta. A sütőt elzárjuk, de a tepsit visszatoljuk még további 10-15 percre a melegbe.


 Díszítés:
- 5 dl habtejszín
- ízlés szerint cukor
- esetleg 2 csomag habfixáló
- kakaópor

A hideg habtejszínt ízlés szerint édesítjük, majd (habfixáló segítségével) kemény habbá verjük. Én Hulala tejszínt szoktam használni, ahhoz nem adok habfixálót.

A kihűlt, tepsiben hagyott süteményre kenjük a habot, a tetejét nem simítjuk el, hanem "kócosra" rendezzük, majd megszórjuk kakaóporral.

Szépen felszeletelve tálaljuk.


Eszti egyébként hihetetlen, neki mindig sikerülnek a habos-krémes sütik. Csinált már nekünk gesztenyéset, sőt még Kinder Bueno szeletet is. És még felsorolni sem tudom, hogy miket. Én gyakran küzdök, hogy szép legyen és szeletelhető a süteményem, ne essen szét. Ő meg könnyedén készíti a cukrászati remekműveit. :) Kár hogy olyan messze lakik tőlünk, vennék néhány leckét tőle.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése