2013. július 24.

Sárgabarackos papucs

Aki szereti a leveles tésztát és a gyümölcsöt, annak biztos, hogy az egyik kedvence lesz ez a süti. Enni is és elkészíteni is.

Nálam ez az egyik jolly-joker a csokis keksz mellett. Ha nincs semmi más jó ötletem, ezt sütöm meg és eddig még mindenkinek ízlett. Leveles tészta mindig van a mélyhűtőben, tej és pudingpor szintén mindig megtalálható otthon. A gyümölcs pedig kedvünkre variálható attól függően, hogy éppen minek van szezonja.


Évekkel ezelőtt egy tévéműsorban láttam hasonlóan elkészített papucsokat. Annyira megtetszett az az ötlet, hogy szegfűszeggel tűzték össze a tetejét, hogy valójában emiatt álltam neki én is szinte azonnal megsütni. Akkor éppen körteszezon volt, úgyhogy vaníliapuding és egy-egy szelet körte került bele. Egészen múlt hétig egyébként minden esetben körtével készítettem.

Most viszont ott állt a sok sárgabarack, így újításképp barackot ültettem a puding tetejére.

Hozzávalók:
- 50 dkg leveles tészta (én mirelitet szoktam használni)
- 1 csomag pudingpor
- 3 evőkanál cukor
- 4 dl tej
- gyümölcs
- szegfűszeg

Ha valaki hozzám hasonlóan mirelit levelestésztából készíti, ne felejtse időben kivenni a mélyhűtőből. Én már jártam úgy, hogy későn kapcsoltam és amikor már sütnöm kellett volna, még jeges volt a közepe. :) Mentségemre legyen mondva, életemben először dolgoztam akkor mirelit leveles tésztával. Azóta tanultam az esetből és most viszont jó előre kikészítettem.


A pudingporból, a cukorból és a tejből kemény, sűrű pudingot főztem és kihűtöttem.

Amíg hűlt, lisztezett gyúródeszkán, vékony téglalappá nyújtottam a leveles tésztát és igyekeztem egyenlő oldalú négyzetekre felvágni. Attól függ, hogy mekkora négyzetekre vágom, hogy milyen gyümölcsöt szeretnék beletenni. A körtéhez nagyobbra szoktam hagyni, mert hosszú, kell neki a hely. A barackhoz elég volt a kisebb négyzet. Fél kiló leveles tésztából 16 papucsot tudtam csinálni.

A négyzetek közepére kanalaztam 1-1 adagot a kihűlt pudingból. Most karamell ízűt főztem. A pudingok tetejére ültettem fél szem magozott sárgabarackot, majd két oldalról felhajtottam a tészta szélét, úgy hogy legyen átfedés és 1-1 szem szegfűszeggel rögzítettem, "beleszögeltem" a barackba.

Ha valaki szeretné, lekenheti tojással, én nem szoktam.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam és 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöttem. Amikor kihűlt, tányérra rendeztem és porcukorral meghintettem a tetejét.


Vigyázat! Amilyen gyorsan készül, olyan gyorsan fogy. Soha nem lehet eleget sütni belőle.

Drága Tomim, olyan aranyos volt! Ő nem nagyon szereti a gyümölcsös sütiket, de ezt megkóstolta és meglepve láttam, hogy ízlik neki, többet is vett belőle. Nagyon meg akart dicsérni, mert mondta, hogy "nagyon finom, de a legfinomabb a tésztája, egyszerűen mennyei". Jót mosolyogtam rajta és felvilágosítottam, hogy ahhoz nem kellett nagy tudomány, hogy elkészítsem. Egyszerűen elmentem a boltba és megvettem 200 Ft-ért.

Persze kategóriákkal finomabb lenne házi készítésű leveles-vajas tésztából, de az egyelőre kihagynám. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése