2013. április 25.

Sonkakrém

Húsvét hétfőn hidegtálas, sonkatálas napot tartottunk a családdal. Annyi mindennel készültünk, hogy egész héten a maradékokat ettük.

Amíg Imi a körözöttet keverte és töltögette a paprikákba, addig én elkészítettem életem első sonkakrémét. Kísérletezgettem vele, mert igazából azt sem tudtam, hogy milyen végeredményt szeretnék elérni. Azt tudtam, hogy tormával nem akarom ízesíteni, mivel a tormakrémes sonkatekercs is szerepelt a húsvéti menülistán és tojást, majonézt sem terveztem belekeverni András miatt, mert allergiás a tojásra. Aki tojásos hidegtálat akart enni, az választhatott két féléből is, amit szüleim és Mazsiék csináltak.


Miközben a tormakrémet kevertem ki, úgy gondoltam, hogy valami hasonló alapja lesz a sonkakrémnek is.A tormakrém már bejáratott, szeretett étel nálunk, könnyű - elkészíteni is. Így ez alapján a következőképpen oldottam meg a sonkás változatot.

Hozzávalók:
- 27 dkg vaj
- 6 csapott evőkanál liszt
- 10 dkg natúr krémsajt
- 3-4 evőkanál uborkás salátaöntet (Lidl-ben kapható, flakonos), vagy tejföl
- 2 dl tej
- 2 dl tejszín
- só
- őrölt fehér bors
- 15 dkg füstölt sonka


Haonlóképpen indítottam mint a tormakrémet, csak itt az egész vajat felolvasztottam egy lábasban, beleszórtam a lisztet és fehéredésig kevergettem. Félrehúztam a tűzről, csomómentesre kevertem a tejjel és a tejszínnel, valamint hozzáadtam a krémsajtot és a salátaöntetet. Sóval, fehér borssal ízesítettem.

Visszatettem az edényt a tűzre és felforraltam, besűrítettem a keveréket. Félretettem egy kis időre, hűlni. Amíg pihent a krém, addig aprítógépbe beledobáltam a kockákra vágott sonkát és felaprítottam. Hozzáadtam a besameles alaphoz és robotgéppel habosra kevertem.


Kaliforniai paprikából vágott szeleteket, "csónakokat" töltöttem meg egy habzsák segítségével és uborkaszeletekkel díszítettem. Eszembe jutott, hogy valahol láttam egy jópofa ötletet: vastag uborkaszeletek belsejét kiskanállal kivájtam, beletöltöttem a sonkakrémet, majd félbevágott paradicsommal fedtem be, ez lett a kalapja. A paradicsomra pici pöttyöket nyomtam a habzsákból, így úgy nézett ki mint egy gomba.


Első próbálkozásnak nem volt rossz, de legközelebb kihagyom belőle az uborkás öntetet, mert elég intenzív ízt adott neki. Inkább több natúr sajtkrémmel helyettesítem. Friss kenyérre, de pirítósra kenve is nagyon finom!

Az egyik fotón látható a háttérben anyuék kaszinótojása franciasaláta ágyon. Ez lesz a következő bejegyzés tárgya. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése