2013. március 12.

Majonézes krumplisaláta

A harmadik kedvencünk a saláták és hidegtálak sorában a majonézes krumplisaláta. Lehetőleg jó sok lilahagymával. Randi előtt nem ajánlatos fogyasztani, na meg a fogyókúrának sem tesz jót a majonéz, de akinek egyik tényezőre sem kell tekintettel lennie, annak bátran ajánlom sült húsok mellé vagy csak úgy magában fogyasztva.

Én napokig tudom enni. Leginkább akkor szeretem, amikor már jól összeértek az ízek. Éppen ezért, nem árt napokkal azelőtt elkezdeni elkészíteni mielőtt az étkezőasztalra kerülne.


Az alapja egy jó kis lilahagymás-ecetes krumplisaláta. Mindent úgy csinálok, mintha azt szeretnék enni, csak a végén keverem hozzá a majonézt.

Hozzávalók:
- krumpli
- lilahagyma
- ecet (almaecet)
- só
- őrölt fehérbors
- víz
- cukor
- majonéz
- tejföl

Mindenki kedvére való mennyiségből készítse.


A krumplit sós vízben héjában megfőzöm, kihűtöm, majd megtisztítom és karikára vágom. A legmegfelelőbb erre a célra a salátának való kiflikrumpli, mert abból kis átmérőjű, szinte falatnyi szeletek lesznek.

A lilahagymát megtisztítom, felaprítom. Egy fedeles edényben, üvegtálban lerétegezem: egy sor krumpli, egy sor hagyma, egy sor krumpli, egy sor hagyma, egészen addig amíg el nem fogy. Aki nem szereti annyira a hagymát, az csak mutatóban rakjon közé, de nem ajánlott kihagyni, mert nagyon jó ízt ad neki.

Elkészítem a salátalevet víz, ecet, só, bors és cukor keverékéből. Karakteres ízű legyen. Amint feloldódott minden a vízben, ráöntöm a krumplira és hagymára, úgy hogy teljesen ellepje. 1-2 napig így érlelem a hűtőben.

Ezután leszűröm az egészet, az ecetes lére már nincs szükség. Kevés tejföllel elkevert majonézt keverek hozzá, jó alaposan átforgatom és már mehet is vissza a hűtőbe. 1 napig hagyom még állni, és utána lehet is fogyasztani.


Ennyire egyszerű. persze lehet egy kicsit bonyolítani, ha valaki a házi készítésű majonézt szereti, mint anyuék. Ennek elkészítéséről a franciasalátás sonkalagútnál lehet olvasni.
Én csak mezei, vagyis bolti majonézt szoktam használni, azt keverem el egy pici tejföllel.

Azért is jó ez a saláta, mert ha nincs kedvem befejezni, majonézbe forgatni, akkor is nagyon finom az ecetes salátalében érlelt krumpli és lilahagyma.



1 megjegyzés: