2013. február 8.

Mézes sült pulykamell

Nálunk ez a klasszikus karácsonyi ebéd. Mármint az egyik része, mert természetesen ezen kívül még sok minden más is készül, ahogyan már láthattátok, olvashattátok.

Anyukám anno még egy 1992-es Magyar Konyhában találta a receptjét, szerintem akkor sütötte meg először. Azóta pedig minden évben követeljük, hogy ez legyen a főfogás a december 25-i családi ebéden. Egyetlen év kivételével teljesült is a kérésünk. Azon a karácsonyon is finomakat ettünk, de nagyon hiányzott nekünk ez a pulykasült.


Három részből áll ez az étel: a húsból, az úgynevezett "töltelékből", és a köretből, ami párolt kelbimbó szokott lenni. A tölteléket azért tettem idézőjelbe, mert valójában a hús mellett sül és nem benne.

Hozzávalók a húshoz:
- 1 kg pulykamell
- 2 evőkanál olaj
- flekkenfűszer
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 húsleveskocka
- 1-1 kiskanál méz és ketchup

Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 doboz marhamájkonzerv
- 4 db szikkadt zsemle
- 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- 10 dkg füstölt szalonna
- só
- 1 evőkanál ételízesítő
- 1 kávéskanál őrölt bors
- 1 evőkanál majoránna



A pulykamellet bedörzsöljük a flekkenfűszerrel. Két evőkanál olajon minden oldalát megpirítjuk, majd a felszeletelt vöröshagymát és megtisztított fokhagymagerezdeket mellédobjuk. A húsleveskockát feloldjuk fél liter vízben és ezzel felöntjük a húst. Fedő alatt kis lángon, a levében időnként megforgatva puhára pároljuk.

Ezalatt a zsemléket ételízesítős vízbe áztatjuk majd kinyomkodjuk. Belemorzsoljuk egy tálba. A vöröshagymát apróra vágjuk, két evőkanál olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a zsemléhez. A májpástétommal, a tojásokkal simára dolgozzuk, sóval, őrölt borssal, majoránnával ízesítjük és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy "kötése" legyen.

A füstölt szalonnát nagyon vékonyra felszeleteljük és a felét egy nagy alufólialap közepére hosszában egymás mellé fektetjük. Az ízesített zsemléből hosszú hengert formálunk és a szalonnára tesszük. A tetejére megint szalonnaszeleteket borítunk és a fóliába csomagoljuk.


Amikor a hús már félpuha, a hengert a lábasba melléfektetjük és együtt pároljuk tovább. Végül a fedőt levéve a húst a méz és ketchup keverékével bekenjük és a fóliás hengerrel együtt a 180 fokosra előmelegített sütőbe toljuk és szép pirosra sütjük. Vigyázzunk, nehogy elégessük a mézet!

A húst felszeletelve tálra fektetjük, mellé a fóliából kibontott, szintén szeletekre vágott töltelék kerül. A levét külön tálkában kínáljuk hozzá. Vajon párolt kelbimbó tökéletes köret mellé!


Ilyen egyszerű és számunkra mégis ünnepi jellegű étel. Nagyon szépen, mutatósan lehet tálalni. A külön tálkában kínált pecsenyelé fontos alkotóeleme, mert a benne sült hagyma, méz és ketchup kifejezetten különleges ízt ad neki.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése