2012. szeptember 12.

Szilvás gombóc - a családi kedvenc

Vannak bizonyos ételek, amire a család minden tagja azt mondja, hogy "Ez anya feladata." Más nem készítheti el, sőt, szerintünk nem is tudja senki úgy elkészíteni, ahogy ő. Ezek közé tartoznak a fánkok különböző válfajai, a (tyúk)húsleves és a szilvás gombóc. Én a szilvás gombócot világ életemben "meztelenül", vagyis prézli nélkül ettem, sokáig nem is tudtam, hogy van "ruhás" változata is. Bent a munkahelyemen meg összevont szemöldökkel fürkészik a gombócokat, hogy hová tűnt róluk a prézli?? Szerintem és a szüleim szerint a szilvás gombóc kakaóval a legjobb. Valószínű, hogy Andrásom is így gondolja, de ő - a kakaóra allergiás lévén - fahéjjal fogyasztja, viszont így sem panaszkodik. Beáék sem maradnak ki soha a "szilvás gombóc napból", anya mindig gyárt a részükre is. Most fagyasztva jutott át hozzájuk úgy 10 darab az elkészült 40 darabból, és ők inkább prézlivel és porcukorral ették.





Legutóbb csapatmunkában készültek a gombócok. Apa és anya összeállították a tésztáját, anya kinyújtotta és kockázta, mi pedig Andrással beletettük a szintén családilag magozott szilvát, a kockacukrot és a fahéjat. A vége felé András is besegített anyának az összegombócolásban, amikor én már kezdtem lepakolni az asztalt.


De nagyon előre szaladtam. Térjünk rá a hozzávalókra és az elkészítésre!

Meg kell főzni 1,5 kiló krumplit héjában, majd megpucolni, még melegen áttörni aztán hagyni kihűlni. Később ehhez az áttört krumplihoz hozzá kell adni 2 evőkanál búzadarát, 2 tojást, 1 púpos evőkanál zsírt, egy nagy csipet sót és annyi liszttel összegyúrni, amennyit felvesz a krumpli. Ha szükséges, folyamatosan, apránként kell hozzátenni, hogy ne ragadjon a kézre, deszkára a tészta.


A kimagozott, félbevágott szilvákat meg kell tölteni egy-egy szem kockacukorral és egy kis fahéjjal. Ezután a tésztacipó kinyújtása következik. Ekkora mennyiségnél érdemes két részletben dolgozni, vagyis két cipóval. Kockákat kell vágni a tésztából, amire egy fél vagy egy egész szilva ráhelyezése, attól függően, hogy mekkora a kocka.
Végül gombócokat kell formálni belőlük és forró, sós vízben főzni addig, amíg feljönnek a víz felszínére, majd leszűrni és forró, olvasztott vajban megforgatni a gombócokat.



Remélem elkészítitek a szilvás gombócot ennek a receptnek megfelelően, és beszámoltok arról, hogy nálatok is sikert aratott-e. :)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése